A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Нестерівський заклад загальної середньої освіти І-ІII ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

День пам"яті Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2023 09:04
Кількість переглядів: 25

     26 квітня відзначають День пам"яті Чорнобильської трагедії, однієї з айбільших техногенних катастроф людства.

 

      У ніч на 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній відбувалась планова зупинка реактора 4 енергоблоку. Перевірка обладнання мала б тривати 20 секунд. Але щось пішло не так. Потужність різко знизилась і почалось отруєння активної зони реактора ядерними компонентами. Близько 01:23 ночі з різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі ЧАЕС. 

Четвертий енергоблок ЧАЕС зазнав значних руйнувань, реактор був знищений повністю і почалась пожежа. Обвалилася частина будівель. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу. Радіоактивна хмара поширилась на територію України, білорусі, росії, накрила більшу частину Європи і навіть досягла східної частини США.

Пожежа на ЧАЕС тривала багато днів. Перші вогнеборці — ліквідатори аварії не знали про радіаційну небезпеку і масово захворіли на променеву хворобу, а згодом померли від неї. 

Тодішня влада замовчувала факт катастрофи. Але 27 квітня із Прип’яті розпочали евакуацію населення. Відтоді це місто стало привидом. А навколо самої електростанції створили 30-кілометрову зону відчуження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора